Uncategorized

Istoria celor trei tipuri de cruci etiopiene

cruce-crestina-etiopiana-lalibela-argint-snur-de-piele-petag0607

De-a lungul istoriei Etiopiei, crucile au fost un simbol major al mostenirii crestine. Nu exista nici un alt simbol in cultura etiopiana care sa fi fost atat de frecvent folosit, si nici o alta tara din lume nu a creat o varietate atat de mare de modele de cruci ca Etiopia.

Pornind de la simpla intersectie dintre doua linii, etiopienii au reusit sa dezvolte un numar infinit de variante inspirate atat din cultura locala, cat si din motive europene si bizantine. Designul si decoratiunile crucilor etiopiene au intelesuri spirituale profunde, strans legate de crestinism, biserica si Sfanta Treime.

Majoritatea crucilor etiopiene sunt realizate din metale, dar si lemnul este intalnit ocazional. Pentru crucile de mari dimensiuni se foloseste fierul sau bronzul, pe cand cele mai mici sunt facute din argint. Desi aurul este strans legat de istoria acestei tari si este utilizat frecvent pentru decoratiuni si bijuterii, nu este totusi folosit si pentru cruci.

Crucile procesionale sunt montate pe un toiag lung si purtate de catre preoti in timpul slujbelor religioase. Deoarece reprezinta “triumful crucii”, acestea sunt imbracate in materiale colorate atunci cand sunt folosite si designul lor include mici orificii in care aceste materiale sunt fixate pe durata ceremoniilor.

Crucile de mana sunt mai mici decat cele procesionale, fiind montate pe un maner scurt care se termina cu o baza plata sau cubica. Majoritatea sunt foarte simple si incorporeaza de cele mai multe ori un cerc. Crucile etiopiene de mana sunt purtate de catre preotii care merg in fruntea procesiunii, iar acestia isi binecuvanteaza enoriasii intinzandu-le crucea pentru a fi sarutata.

 cruce-crestina-etiopiana-aksum-argint-snur-de-piele-petag0608

Crucile purtate la gat sunt de departe cea mai numeroasa categorie de cruci etiopiene. Inca de cand crestinismul a patruns in Etiopia, semnul acestei religii era purtarea in jurul gatului a unui colier facut din trei fire impletite, fiecare de o alta culoare – rosu, alb si negru. O persoana primea acest colier in momentul in care era botezata, deoarece firele reprezentau Sfanta Treime.

In zilele noastre, crucile-pandantiv sunt realizate prin tehnici mult mai avansate, cum ar fi filigranul, dar isi pastreaza semnificatia crestina. Vezi o colectie intreaga de cruci etiopiene veritabile in magazinul Metaphora!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *